Atunci când discut cu unii dintre clienții mei, aud adesea că evită consumul de carbohidrați în încercarea de a da jos câteva kilograme.
O idee prea mult răspândită (în opinia mea)- carbohidrații îngrașă. Să fie oare așa?
Da și nu. Dar de ce da?
Pentru că, orice în materie de alimentație trebuie consumat cu MODERAȚIE. Să elimini carbohidrații din dietă este o idee foarte proastă.
Și uite așa ajungem la motivele pentru care carbohidrații reprezintă o categorie esențială în alimentație – alături de proteine și grăsimi.
Așadar, nu este indicat să fie eliminați din dieta noastră.
Poate nu știai, dar corbohidrații sunt ESENȚIALI pentru buna funcționare a creierului și asta pentru că țesutul nervos nu se poate baza pe grăsimi pentru a funcționa (așa cum se întâmplă cu restul organelor din corp).
De asemenea, această categorie de macronutrienți se împarte în două mari subcategorii:
Carbohidrați simpli
– sunt metabolizați foarte repede. Exemple de carbohidrați simpli: fructe, sucuri din fructe, lapte, iaurt, ciocolată.
Carbohidrați complecși
– conțin mai mulți nutrienți decât carbohidrații simpli, au o cantitate mai mare de fibre și se digeră mai lent. Tocmai de aceea, sunt mai sățioși și deci, o opțiune perfectă pentru persoanele care vor sa slăbească.
Exemple de carbohidrați complecși: pâine, paste, cartofi, legume, cereale, orez.
În continuare, să discutăm despre ce se întâmplă cu această categorie de alimente după ce le mâncăm. Ei bine, ulterior ingestiei, carbohidrații sunt transformați de organism în glucoză.
Interesting fact: creierul are nevoie de aproximativ 5 g de glucoză pe oră!
Aceasta la rândul ei, intră în fluxul sangvin și poartă denumirea de glicemie.
Și astfel ajungem la caracterizarea carbohidraților în funcție de:
📌indicele glicemic
📌încărcătura glicemică
📌răspunsul glicemic.
În acest articol 👉🏻 sunt explicați exact acești termeni.
Ce vreau să subliniez este că : Nu este suficient să caracterizăm carbohidrații dintr-o singură perspectivă.
Dacă vom judeca alimentele în funcție de indicele glicemic, vom ajunge la concluzia că banana sau pepenele trebuie eliminate din alimentație, dar fructele sunt recomandate pentru o dietă echilibrată. Deci cum e mai bine?
E bine sa privim lucrurile având în vedere cele 3 categorii menționate anterior și așa vom înțelege mai bine cum alimentele ne influențează sănătatea și implicit greutatea.
Când digerăm carbohidrații, pancreasul produce imediat insulină pentru a permite celulelor să utilizeze glucoza și să prevină ca aceasta să rămână în sânge într-o cantitate prea mare.
Dacă nivelul glucozei din sânge crește prea mult, insulina este responsabilă de transportul acestui exces de glucoză în rezerve, unde este depozitat.
Rezervele acestea sunt reprezentate de:
❗Musculatură
❗Ficat
❗Țesutul adipos
Primele două rezerve sunt rapid saturate. Prin urmare, insulina transportă excesul de carbohidrați, deja transformați în glucoză în acest stadiu, în țesutul adipos, unde sunt depozitați ca grăsimi.
Acesta este motivul pentru care se spune adesea că carbohidrații te fac să te îngrași.
Dar adevărul este că doar excesul de carbohidrați prost aleși se transformă în grăsimi.
Așadar, nu consumul de carbohidrați în sine duce la creșterea în greutate, ci consumul de carbohidrați cu indice glicemic mare și încărcătură glicemică de asemenea mare, duce la acumularea acestora sub forma de grăsime.
Este esențial să mențineți un aport de carbohidrați în dietă. Carbohidrații trebuie pur și simplu sa fie bine aleși și consumați cu moderatie, alaturi de celelalte categorii alimentare.
Un răspuns
Comentariile sunt închise.