Aș vorbi întruna despre streching și despre cât este de important acesta pentru postură și pentru diminuarea durerilor de spate.
De fapt, eu îmi doresc, ca prin exercițiile din cadrul antrenamentelor și prin cele de streching, să ajung la punctul în care durerile de spate să fie doar o amintire pentru clienții mei.
Din discuțiile cu cei din jurul meu de-a lungul timpului, am văzut ca majoritatea se gândește la streching ca la ceva ce trebuie făcut doar de sportivii de performanță și nu se gândesc niciun moment cum să includă acest tip de exerciții în rutina lor. Ba mai mult, se gândesc să sară peste aceasta parte foarte importantă pentru flexibilitate.
Mai jos vă las doar câteva dintre beneficiile strechingului:
Îmbunătățirea flexibilității
Îmbunătățește performanța din timpul antrenamentelor
Îmbunătățește fluxul sangvin la nivelul mușchilor
Îmbunătățește postura
Ajută la eliminarea și diminuarea durerilor de spate
Ajută la eliberarea stresului
Dacă e ceva ce toată lumea ar trebui să știe despre streching, e că toată lumea ar trebui să practice acest tip de mișcare.
Dar există mai multe tipuri astfel de exerciții, pe care le găsiți enumerate mai jos:
- Static – în care trebuie să menții o anumită pentru anumite perioade de timp. Acest tip de streching este cel mai indicat să fie realizat după antrenamente
- Dinamic – sunt tipurile de exerciții realizate de obicei înaintea începerii unui antrenament.
- PNF- o prescurtare de la proprioceptive neuromuscular facilitation – acesta este un tip de streching la care este nevoie, cel mai adesea de un partener care să ajute la realizarea tipurilor de mișcări.
M-am gandit totuși să vin în ajutorul vostru cu acest articol prin care să vă dau câteva tips despre cum să introduceți strechingul cât mai ușor în rutina voastră:
Începeți cu puțin – pentru primele săptămâni propuneți-vă să faceți streching de câteva ori pe săpămână doar. Odată ce vă obișnuiți cu o astfel de rutină, puteți să creșteți frecvența acestora la fiecare zi
Nu exagerați – nu aveți nevoie de sesiuni interminabile de streching, ci de exerciții bine alese cu care voi să învățați să fiți consecvenți.
Concentrează-te pe execuție – nu e important numărul de repetări pe cât este important ca mișcările să fie executate corect astfel încât exercițiile să-ți aducă cele mai multe beneficii.
Include doar câteva mișcări de streching atunci când stai la birou – probabil pentru majoritatea dintre voi, durerile de gât și spate, cauzate de statul în poziții incomode la birou, sunt cele mai frecvente. Mai bine decât să tratați, este să evitați apariție acestor dureri. Pentru asta, sunt suficiente câteva minute de streching după 3-4 ore petrecute cu umerii și capul către înainte, în fața ecranelor.
Sincronizează strechingul cu alte tipuri de activități – de exemplu, poți face o scurtă sesiune de streching în timp ce asculți un podcast sau în timp ce te uiți la știri.
Streching înainte să te culci – dacă vă întrebați când fac eu streching, ei bine, mie îmi place să fac asta înainte să mă culc. Mă ajută sa-mi relaxez mușchii și să mă pregătesc cu adevărat pentru odihnă. Cel mai mult îmi plac exercițiile pentru spate și cele pentru gât.
Începe-ți ziua cu streching – doar 1-2 minute de streching, atunci când te ridici din pat te pot pregăti pentru tot ce te-ar putea aștepta pe parcursul unei zile.
Înainte sau după antrenament? Răspunsul meu: și înainte și după antrenament. Înainte de antrenament faceți mișcări de streching dinamic, care să vă pregătească articulațiile pentru exerciții, iar după antrenament, faceți streching static, în care să mențineți pozițiile pe perioade de minimum 15 secunde.
Dacă aveți nevoie de câteva exemple de exerciții de streching, pe Instagram am postări care să vă ajute să introduceți strechingul în rutina voastră zilnică.