Sunt foarte multe trenduri care apar în domeniul nutriției în ultima perioadă. Poate ați observat și voi că în acest moment, sunt foarte populare semințele. Cu cât mai puțin cunoscute anterior, cu atât mai mare avântul pe care îl au.

E și cazul semințelor de in. Folosite inițial pentru realizarea de țesături, multiplele lor beneficii pentru sănătate, le-au adus în prim plan și sunt introduse într-o varietate de rețete.

Așadar, de ce ar trebui să consumi semințe de in?

Semințele de in au foarte multe beneficii pentru sănătate.

Printre cele mai importante:

Reglează nivelul zahărului în sânge.

De ce contează asta?

Contează pentru persoanele care suferă de diabet pentru că vor putea să-și îmbunătățească valorile glicemiei. Fluctuațiile cât mai mici ale valorilor glicemiei sunt importante pentru noi toți și nu doar pentru cei care suferă de diabet, pentru că aceste fluctuații sunt cele care ne dau senzația de foame, de poftă de dulce, de oboseală etc. În organism, lucrul acesta este posibil datorită conținutului semințelor de in în fibre insolubile, care încetinesc eliberarea zahărului în sânge – mai multe detalii despre fibre și importanța lor în alimentație găsiți și aici.

Consumul de semințe de in dă senzația de sațietate.

Aspectul acesta este foarte important pentru persoanele care vor să slăbească pentru că senzația de sațietate (de sătul) este cea care te va face să consumi mai puțină mâncare. Acest efect se datorează și el conținutului mare în fibre insolubile.

Ajută tranzitul intestinal.

Asta datorită conținutului ridicat în fibre. Asta este una dintre super puterile semințelor de in. Ajută la reglarea tranzitului intestinal și deci, consumul de semințe de in este recomandat persoanelor care suferă de constipație.

Au beneficii multiple pentru menținerea sănătății inimii.

Ajută la reglarea tensiunii arteriale, ajută în cazul în care suferiți de aritmii și pot preveni apariția afecțiunilor cardio-vasculare.

Ajută la îmbunătățirea valorilor colesterolului.

Există mai multe studii care demonstrează că semințele de in, consumate zilnic, în anumite cantități, au efecte benefice asupra valorilor colesterolului.

Dar care este motivul pentru care semințele de in oferă aceste beneficii? Ce conțin semințele de in?

Semințele de in au în compoziție o cantitate importantă de fibre, de grăsimi sănătoase (Omega-3, 6 și 9),  vitamina B1, cupru, magneziu și fosfor. Și încă un aspect important: nu conțin gluten.

Ce valori nutriționale au semințele de in?

O lingură de semințe de in, aproximativ 10 g, conține:

  • 55 kcal
  • 2 g proteine
  • 3 g carbohidrați
  • 2.8 g fibre
  • 0.2 g zahăr
  • 4.3 g grăsimi.
Ce cantitate de semințe de in este indicat să cosnumi zilnic?

Este indicat să nu depășiți un maximum de 50 g pe zi. Deci, cel mai bine, includeți în dietă undeva la 20-30 de grame de semințe de in.

Contraindicații pentru consumul semințelor de in

Este important , dacă aveți probleme de sănătate (dacă de exemplu luați medicamente anticoagulante) sau dacă sunteți în anumite perioade ale vieții voastre ( sarcină, menopauză), să discutați cu medicul înainte de introducerea semințelor de in în dietă.

Dacă sunteți curioși care sunt beneficiile semințelor de chia, puteți citi articolul pe această temă.