Astăzi voi aborda câteva dintre cele mai frecvente riscuri ale obezității asupra stării de sănătate.

Aici am discutat despre cauze și despre câteva dintre repercusiunile supraponderabilității.

Iată 8 dintre cele mai frecvente riscuri ale obezității:
                1.            Boli cardiovasculare și infarct

Greutatea în exces crește riscul de hipertensiune și de creștere a valorilor colesterolului. Aceste două afecțiuni pot duce la rândul lor la creșterea riscului de boli cardiovasculare și infarct.

                2.            Diabet de tip 2

Poate nu știați, dar majoritatea pacienților cu diabet de tip 2 sunt supraponderali. Șansele de dezvoltare a unei astfel de afecțiuni scad considerabil atunci când pacienții pierd în greutate, mănâncă echilibrat, dorm suficient și … ați ghicit: FAC SPORT.

                3.            Cancer

Înfricoșător să ne gândim la astfel de situații, dar ele pot apărea cu pondere mai mare în cazul persoanelor care au kilograme in plus.

                4.            Boli ale vezicii biliare

Afecțiunile vezicii biliare (ex. calculi aka pietre) apar cu frecvență crescută la persoanele care nu-și pot controla greutatea.  Din păcate, pierderile bruște ale kilogramelor (dietele restrictive exagerate) pot la rândul lor să ducă la apariția acestor calculi în vezica biliară. Asta este doar încă o dovadă, că varianta sănătoasă de a slăbi este compusă din sport, dietă echilibrată și odihnă suficientă.

                5.            Probleme osteo-articulare

Presiunea pe care kilogramele în plus o exercită asupra oaselor și articulațiilor se poate dovedi nocivă și poate duce la degradarea cartilajului articular.

                6.            Guta

Probabil am auzit cu toții despre această afecțiune caracterizată printr-o cantitate prea mare de acid uric în organism. Acest exces duce la formarea unor cristale la nivelul articulațiilor. ca și în cazul calculilor biliari, și în cazul gutei, pierderea rapidă în greutate se poate traduce printr-o agravare a simptomelor.

                7.            Apnee in somn

Ce înseamnă asta? Înseamnă că pentru perioade scurte de timp, persoanele obeze nu mai respiră în timpul somnului. 🤯Tipul acesta de simptom poate avea repercusiuni și asupra mușchiului cardiac ducând la boli cardiovasculare și infarct.

                8.            Depresii

Obezitatea și depresia se influențează una pe alta. Pacienții obezi au un risc cu 25% mai mare de a dezvolta depresie.

Efectele asupra psihicului, cauzate de propriile gânduri precum și de opiniile celor din jur pot ajunge să fie prea mult de suportat pentru persoanele aflate în această situație.

Aici am menționat doar câteva din repercusiunile kilogramelor în plus.

Este ușor sa pierzi controlul și să uiți să te iubești. Este mai greu, dar și mai satisfăcător să te respecți, să lupți pentru tine și să faci orice îți stă în putință pentru a ajunge la cea mai bună versiune a ta.

Mișcarea trebuie sa fie un obicei, încercații sa vă faceți un obicei din a va respecta le voi înșivă și veți vedea beneficiile.