De-a lungul timpului au tot apărut diete minune prin care sa slăbim rapid.
Probabil ca dieta perfecta ar fi aceea în care am putea manca tot ce ne dorim si totuși să slăbim. O dietă compusă din cați cartofi vrem 😅, dar care sa nu se traducă prin kilograme în plus.
Nu susțin dietele care să excludă complet grupe alimentare pentru că asta duce doar la frustrări și la eșec.
Există diete drastice pe bază de cartofi, pe care nu le-aș recomanda nimănui niciodată, extrem de periculoase pentru sănătate.
Se poate oare sa mâncam și cartofi și totuși să slăbim?
Prea mult timp s-a considerat ca o dietă care include și cartofi nu este și una cu care să poți slăbi. Dar care sunt de fapt motivele pentru care cartofii reprezintă o alegere isteață atunci când vrei să ai o dietă echilibrată (care te ajută să ai o greutate optimă)?
Haideți să vedem!
1. Cartoful este un aliment care dă senzația de sațietate pe perioade mai lungi și nu au totuși atât de multe calorii. Nu mă refer aici la cartofii pregătiți în ulei, desigur!
Atunci când sunt pregătiți corect, cartofii pot chiar să te ajute în atingerea obiectivelor tale (să slăbești).
Metodele de pregătire sunt foarte importante, nu doar pentru surplusul de calorii pe care îl pot adăuga, dar și pentru reușita rețetelor- există desigur mai multe tipuri de cartofi și deci, și un conținut diferit în amidon și timp diferit de preparare etc.
Am menționat despre senzația îndelungată de sațietate pe care o oferă aceștia.
Dar cum se explică asta?
Există un index al sațietății si cartoful se află pe primele locuri în acesta. Asta datorită conținutului în amidon.
Primul loc în acest top al sațietății este ocupat de cartofii fierți, iar cel mai mic scor a fost obținut de croissant.
100 de grame de cartofi au 75-80 de grame de apă, 19 g de carbohidrați (din care 15 grame amidon)
Amidonul ocupă un volum mai mare în intestin și se digeră mai greu, ceea ce înseamnă ca o perioadă mai lungă de timp vei uita de senzația de foame.
2. Cartofii sunt alimente care au un conținut ridicat în fibre, dar și alte elemente nutritive.
Un cartof poate conține o cantitate mare de fibre – 4,7 g aproximativ cât un mar.
Au un conținut important de antioxidanți, care acționează împotriva radicalilor liberi. De ce contează asta? Pentru că atunci când radicalii liberi se acumulează, pot crește riscul de boli cronice, cum ar fi bolile de inimă, diabetul și cancerul.
Ca să vă faceți o imagine, un cartof copt mediu (170 grame), nedecojit, conține:
Calorii: 163
Grăsime: 0,2 grame
Proteine: 4,3 grame
Glucide: 36,6 grame
Fibre: 3,8 grame
Vitamina C: 28% din NZR (necesarul zilnică recomandată)
Vitamina B6: 27% din NZR
Potasiu: 26% din NZR
Mangan: 19% din NZR
Magneziu: 12% din NZR
Fosfor: 12% din NZR
Niacină: 12% din NZR
Folat: 12% din NZR
3. Nu au un conținut atât de mare de calorii
De fapt, un cartof de mărime medie are aproximativ 163 kcal – nepreparat.
Menționez „nepreparat” pentru ca așa se face deferența între slăbit și îngrășat – metodele de preparare sunt cele care adaugă extra calorii.
Rețineți acest aspect, conținutul nutrițional al cartofilor poate varia în funcție de soi și de modul în care sunt pregătiți. De exemplu, prăjirea cartofilor adaugă mai multe calorii și grăsimi decât coacerea acestora.
Ca să concluzionez, cartofii te pot ajuta în procesul de slăbire daca sunt incluși într-o dietă variată. Și așa cum v-am tot spus, pentru orice în viață trebuie măsură. Așadar îi puteți introduce în dietă, dar nu în cantități foarte mari.
Într-un articol viitor voi discuta și despre diferențele dintre cartofii obișnuiți și renumiții cartofi dulci și vă asigur că veți fi surprinși.