Printre clienții mei se numără și persoane care nu consumă proteină de origine animală.

Subiectul proteinelor de origine vegetală este unul foarte dezbătut și din acest motiv, m-am gândit să scriu câteva rânduri.

Fact: știați că numele de proteină provine din latină și înseamnă „primar” sau „primul loc”.

Proteinele au multe roluri în organism: ajută la repararea și construirea țesuturilor corpului, permite reacții metabolice și coordonează funcțiile corpului.

În plus, proteinele mențin, de asemenea, un pH adecvat și un echilibru al fluidelor din organism.

În cele din urmă, acestea mențin sistemul imunitar puternic, transportă și stochează substanțe nutritive și pot acționa ca sursă de energie, dacă este necesar.

În mod colectiv, aceste funcții fac din proteine ​​unul dintre cei mai importanți nutrienți pentru sănătatea ta.

Deficitul de proteină este o îngrijorare frecventă în rândul persoanelor vegane sau vegetariene.

Așadar, mai jos găsești surse de proteine de origine vegetală:

1. Seitan

Este fabricat din gluten, principala proteină din grâu.

Spre deosebire de multe produse pe bază de soia care simulează carnea, acesta seamănă cu aspectul și textura cărnii atunci când este gătit.

Îmi amintesc când am mâncat prima data un produs din Seitan cât am fost de surprins de gust și textură.

Seitanul conține aproximativ 25 de grame de proteine ​​pe 100 de grame.

2. Tofu, Tempeh și Edamame

Toate sunt produse din soia și toate pot fi delicioase dacă sunt preparate cu așa cum trebuie.
Soia este considerată o sursă completă  de proteine. Asta înseamnă că furnizează organismului toți aminoacizii esențiali de care are nevoie.

Așadar, edamame reprezintă de fapt păstăi de soia verde. Trebuie, fie să fie făcute la aburi, fie fierte înainte de consum. Au un gust ierbos și ușor dulceag. Un snack din ce în ce mai popular!

Tofu este fabricat din bucăți de soia presate împreună într-un proces similar cu cel prin care sunt produse și brânzeturile. Tempehul se prepară gătind și fermentând ușor boabele de soia mature înainte de a le presa într-o pastă.

Tofu nu are prea mult gust, dar absoarbe ușor aroma ingredientelor cu care este preparat. Comparativ, tempehul are o aromă caracteristică de nuci.

Toate cele trei conțin fier, calciu și 10-19 grame de proteine ​​(per 100 grame)

3. Lintea

Unul din alimentele mele preferate.

La 18 grame de proteine ​​per cană gătită (240 ml), lintea este o sursă excelentă de proteine.​​

Lintea conține, de asemenea, cantități mari de carbohidrați care se digeră lent, iar o singură cană (240 ml) asigură aproximativ 50% din aportul zilnic recomandat de fibre.

4. Năutul si fasolea

Atât fasolea, cât și năutul conțin aproximativ 15 grame de proteine ​​per cană gătită (240 ml). Sunt, de asemenea, surse excelente de carbohidrați complecși, fibre, fier, folat, fosfor, potasiu, mangan și mai mulți compuși cu beneficii pentru sănătate.

5. Drojdie nutrițională

Drojdia nutrițională este o tulpină dezactivată de drojdie Saccharomyces cerevisiae, vândută comercial sub formă de pulbere galbenă sau fulgi.

Are o aromă de brânză și conține 14 grame de proteine ​​și 7 grame de fibre.

Rețineți că dietele echilibrate, care includ toți macro nutrienții sunt și cele care vă mențin sănătoși, așa că, indiferent că veți consuma proteină de origine animală sau vegetală, important este să nu va privați organismul de acestea.